en Техніка зціджування молочних залоз руками

Posted on

Перш за все, хочемо наголосити, що зціджувати груди після кожного годування – не потрібно, для цього мають бути конкретні цілі та покази!

А саме:
– Задля збереження та підтримки лактації при наявності тимчасових протипоказань для ГВ з боку матері/дитини, або у випадках коли мама з дитиною знаходяться окремо (малюк в реанімації і тд);

– Для полегшення стану жінки при нагрубанні молочної залози (лактостазі);
– При створенні “банку” молока;
– У випадках, коли мама виходить на роботу/навчання;
– Для збільшення об’єму лактації;
– При завершенні лактації (щоб не допустити лактостаз).

При відсутності перелічених показань зціджування грудного молока не тільки не корисне, але й може бути шкідливим для жінки, особливо при порушенні техніки зціджування (травмування тканини молочної залози, необгрунтована стимуляція продукції молока).

При зціджуванні молока активність окситоцинового рефлексу значно нижча, ніж при смоктанні дитини, тому перш ніж почати зціджування потрібно стимулювати рефлекс виведення молока.

Як стимулювати окситоциновий рефлекс?

– якщо є можливість – здійсніть контакт матері і дитини (шкіра до шкіри);
– випийте теплий напій;
– прийміть теплий душ;
– зробіть легкий та обережний масаж молочної залози (погладжування молочної залози від соска до основи залози, легке постукування пальчиками по груді та ареолі);
– зробіть масаж спини протягом 2-3 хвилин.

Техніка зціджування грудного молока руками складається з наступних етапів:

– потрібно ретельно помити руки;
– зайняти зручне положення, тримаючи підготовлений посуд недалеко від грудей;
– покласти великий палець ЗВЕРХУ соска та ареоли, а вказівний палець – НИЖЧЕ соска та ареоли паралельно великому пальцю, підтримуючи при цьому саму грудь;
– злегка натиснути великим та вказівним пальцями на залозу у напрямку до грудної стінки;
– великим і вказівним пальцями натиснути на ділянку залози за навколососковим кружечком(ареолою), де розташовані молочні синуси – по черзі натискати і відпускати, не відриваючи пальці від залози (процедура не повинна викликати біль, якщо виконується правильно);
– подібним чином зцідити молоко з усіх сторін, змінюючи розташування пальців на залозі – щоб випорожнити всі сегменти залози;
– руки повинні бути сухими (використовувати серветку з м’якої тканини), уникати тертя шкіри пальцями;
– уникати здавлювання самих сосків;
– тривалість зціджування однієї залози складає не більше, ніж 5-6 хвилин, потім виконується зціджування другої залози, потім обидві повторно.

Зціджування не повинно приносити біль!

Біль виникає при ручному зціджуванні коли:
– мама дуже сильно давить і стискає грудь;

– її пальці ковзають по шкірі;
– під час зціджування мама стискає сам сосок.

При зціджуванні молоковідсмоктувачем:
– встановлена дуже сильна тяга;

– молоковідсмоктувач створює постійний, а не перервний вакуум;
– центр воронки моловідсмоктувача не співпадає з центром соска;
– внутрішній діаметр воронки молоковідсмоктувача замалий для соска мами.

Джерело: http://simya.org.ua/ua/hrudne-vyhodovuvannya/191-ztsidzhuvannya-hrudnoho-moloka

Дуже інформативне відео з технікою ручного зціджування:  https://www.instagram.com/tv/CEj06HKJKYs/?utm_source=ig_web_copy_link