10 заповідей новоспеченого татуся

Опубліковано

Mustread для молодих татусів 🔥

Знайшли цікаву статтю та вирішили поділитися з вами!

1. Ваша дружина – породілля, ваша дитина – немовля. У цей складний та неймовірний період вашого життя вони існують один для одного, цей дивний симбіоз обумовлений природою.  Ревнощі – нормальне почуття молодого батька, який, можливо, відчуває себе “не при справах” або “в тіні”. Важливо направити це почуття в правильне русло! Не давайте бабусям віддалити вас від малюка, та натякніть дружині, що ви хотіли б відчувати себе причетним до того, що відбувається з двома найважливішими для вас людьми.

2. Молодій матері, особливо якщо вона народила зовсім недавно, необхідна ваша підтримка, яку ніхто та ніщо не зможе замінити. Не відмовляйте їй в цій підтримці, навіть якщо ви дуже втомилися або відчуваєте сильний стрес. Стакан чаю в ліжко і добре слово – ці “дрібниці” вона запам’ятає на все життя;  вони стануть найважливішим каменем у фундаменті ваших оновлених відносин.

3. Перші тижні після пологів – не дуже слушний час, щоб пояснювати вашій дружині, наскільки вам важко.  Краще поділитися з другом, який теж батько.  Йому буде набагато легше зрозуміти вас, ніж втомленій та слабкій породіллі.  Незважаючи на те, що чоловікам дуже нелегко звикнути до нової ролі, жінці це дається з неменшою працею, навіть якщо вона виглядає так впевнено, наче була матір’ю все життя. Пам’ятайте – її життя теж змінилось назавжди.

4. Якщо ваша дружина годує грудьми, це не означає, що ви не маєте можливості встановити контакт з дитиною. Крім самого процесу годування, існує тисяча шляхів спілкуватися з малюком і бути важливою людиною в його житті. Уже з перших днів батько може купати малюка або пеленати його(якщо таке у вас практикується). Якщо ж такий екстрим поки не для вас, то ви можете брати малюка на прогулянку, носити його на руках по дому і розмовляти з ним або наспівувати йому, щоб дати матері час трохи прийти до себе. Пропонуйте вашу допомогу, але не ображайтеся, якщо дружина часто буде відмовлятися. Через кілька днів або тижнів гормони почнуть приходити в норму, і мама малюка буде тільки рада розділити турботу про малюка з коханим чоловіком.

5. Знайте, що немовляті знайоме звучання вашого голосу, він чув його протягом 9 місяців в утробі матері. Малюк може заспокоїтися, почувши стукіт вашого серця, або поклавши голову в ямку між вашою шиєю та плечем. Вперед, адже ви його батько, ви зумієте заспокоїти малюка!

6. Мати, що годує немовля грудьми іноді буде відчувати невпевненість в своїх силах: наприклад, вона може думати, що дитині не вистачає молока.  Кращою підтримкою їй стане ваша віра в неї та в її материнські якості.  Підтримайте її в хвилину слабкості, коли їй боляче або важко, вона оцінить ваші зусилля.

7. “Так дай йому пляшку з сумішшю, якщо тобі так важко!” Ця фраза – дуже поганий спосіб підтримати годуючу маму, яка зіткнулася з труднощами.  Якщо вона піддасться слабкості і перестане годувати, не дивлячись на те, що завжди вірила в важливість грудного вигодовування для її дитини – вона неминуче відчує гіркоту невдачі.  Більш того, вона запам’ятає, що саме ви не вірили в неї, саме ви порадили їй здатися.  Навіть якщо вона буде стверджувати, що її рішення було правильним і усвідомленим, підсвідома неприязнь до того, хто “підрізав їй крила”, все одно залишиться.

8. “Може, спробуй погодувати його ще лише один день? Лише до завтра!”  – ці слова мого чоловіка я до сих пір згадую з почуттям вдячності. Він вимовляв їх кожного дня, коли я боролася за грудне вигодовування нашого первістка, і була близька до того, щоб здатися. Я не знаю кращого способу підтримати маму, яка годує, якій, можливо,  важко та боляче. Якщо є проблеми з годуванням, необхідно знайти інформацію щодо їх вирішення, звернутися в групу підтримки ГВ або запросити консультанта. Послуги консультанта зазвичай платні, але ж суміші теж не роздаються безкоштовно.  Почитайте інформацію про користь ГВ та про його налагодження в мережі інтернет або в книгах – знання додадуть вам та вашій дружині впевненості в собі.

Важливо розуміти що ви робите все, що в ваших силах, щоб ваша дитина отримала найкраще – материнське молоко.

9. Мама, яка годує грудьми, особливо якщо вона тільки що народила, потребує хорошого харчування і рясного пиття, а також у відпочинку. Якщо вона не отримує те, чого потребує, вона часто буде погано себе почувати і, як наслідок, буде дратівливою та нервовою. Згадайте це наступного разу, коли вам здасться, що вона “скандалить через дрібниці”.  Можемо побитися об заклад, що приготовлений вами вечерю стакан гарячого чаю і півгодини без немовляти на руках повернуть спокій та рівновагу в вашу сім’ю.

10. Починаючи з 6-тижневого віку більшість немовлят здатні прожити годину або півтора без їжі.  Побудьте з малюком, поки дружина спокійно ніжиться у ванні, приводить себе в порядок або спілкується з подругою, в загальному, проводить свій час так, як їй хочеться (адже весь інший час доби вона не може собі цього дозволити).  Можливо, коли ви вже звикнете бути з малюком та знайдете взаєморозуміння, вашій дружині буде потрібно відлучитися від дитини.  Залишившись з дитиною, ви зможете по праву називатися “батьком року”!  Якщо вона вирішить залишити вам зціджене молоко, а ви зможете дати його дитині не з пляшечки, це допоможе вашій дружині зберегти годування грудьми.

Джерело: http://gvinfo.ru/papam_na